Bonusurile de recomandare, avansari pe orizontala si “quiet quitting”

Ce am mai citit și ce am discutat la cafea zilele acestea:

#1

💸 Nike le oferă angajaților săi un bonus de 5.000 de dolari pentru recomandarea (finalizată cu angajarea, probabil) unui specialist în IT. Grupul, care se orientează către vânzările directe (B2C), are nevoie de o creștere substanțială a numărului de angajați din IT.

Deocamdată, opiniile sunt împărțite: sau e vorba de disperare, sau de o lovitură de geniu, sau de adaptarea la condițiile unei piețe de muncă hipercompetitive, mai ales în IT.

Din exterior, pare ca și cum Nike are o problemă cu angajările.

#2

Din 2020 încoace, piața muncii e practic într-o continuă schimbare. Nici măcar axioma avansării în carieră nu mai stă în picioare; azi, e perfect posibil ca un angajat să renunțe la perspectiva unei poziții de management pentru a-și urmări o pasiune personală. Urcușul vertical pe scara ierarhiei de management e înlocuit de evadări pe orizontală.

Așa că traseul profesional e înlocuit de „portofoliul profesional” – în care contează și experiențele personale de tipul parentingului, un set de „soft skills” care... chiar sunt importante!

Așadar: mobilitate (și pe) orizontală, inclusiv la nivel intern. Upskilling made easy.

CV-ul se va schimba și el, la fel ca aspirațiile personale.

#3

📣De când cu pandemia, în HR parcă fiecare zi vine cu propriul catchword. De data asta e vorba de „quiet quitting” – care înseamnă nu demisie, ci pur și simplu renunțarea la cultura efortului de 110% depus la locul de muncă. Generația Z, cel mai tânăr contingent al forței de muncă, e cea care a pus expresia în circulație; pentru ei, un job e chiar doar un job, iar efortul de a da totul la locul de muncă nu mai este de la sine înțeles.

S-ar putea ca această tendință să schimbe piața muncii chiar mai mult decât a făcut-o munca de la distanță.